Sannolikt du!

Ett tips till dig som funderar bl.a. över din

internet-hastighet, men framför allt, detta med massreklam, SPAM, malewares och trojaner.

YES! Jag trodde först att jag tappat allt underlag till det inlägg jag en gång skapade för bloggen tummen ur. En blogg där vi var ett gäng företagare som hjälpte varandra och läsare till bloggen genom olika faser om just företagande och entreprenörskap. Nu har jag hittat detta sparade inlägg på datorn, ett inlägg som jag publicerade december 2015.

Den andra bilden lite längre ned i detta inlägg, visar lite bevismaterial för er som kanske funderar på varför datorn kan bli slöare med tiden. Trotts att du sitter med en bra internetanslutning.  Väl inloggad på Facebook provade jag att klicka på en länk från sajten kwiss.me, liknande den tjänst som heter nametests.com.  Dessa tjänster har bl.a. ett samarbete med Facebook som i sin tur presenterade ett svar (inlägg) för mig på min tidslinje. En annons från en vän. Jag är väl medveten om effekten, men ville spontant för stunden få fram lite bildbevis om vad som händer i datorn.

Annonsen på tidslinjen från min vän:
“Jag blev Rock/Metal! Kan vi gissa din musiksmak du har med 10 enkla frågor? Hip hop, Metal eller pop – snart vet vi vad du gillar! Löd annonsen tillsammans med bild.”

 

Företagsblogg
Gissa din musiksmak med nametests.com | BIG NO NO!

Som du säkert känner till.. så finns det en uppsjö med olika länkar på dessa sidor som får dig att tycka att testet är skitkul att göra. Tyvärr blir det inte lika rolligt för din dator.
DU KLICKAR för att ta reda på vem på Facebook som är din bästa vän. Eller -Vem skulle i vått och torrt alltid finnas vid din sida. Eller -Vilken kändis skulle passa dig bäst på en date. Eller varför inte -Vilken sportbil skulle passa dig bäst idag.
Jag kan absolut förstå om dessa frågor och Appar för stunden i olika grad, kan förnöja någon som sitter inloggad Facebook och lite försöker slå ihjäl lite tid. Men jag tänker framför allt på dig som läser detta och sitter med din dator, eller mobila enhet, som du kanske rent av även använder till lite mer relevanta uppgifter som t.ex. har med ditt företag att göra. Skolarbete eller för den delen, den dator som du sköter alla dina bankärenden med.

Spelar tyvärr ingen roll att du loggar in “säkert” på internetbanken med dosa eller med BankID. Dessa Appar med annonser är bland det värsta du kan utsätta dig själv och din dator för. Det som händer när du klickar på en annons, är att länkarna är kopplade till domäner, sidor som nametests.com eller kwiss.me.

 

Facebook

VAD HÄNDER DÅ?
Samtliga frågor du besvarar behandlas av en 2:a part i samarbete med Facebook. Denna 2:a part säljer i sin tur delar av informationen vidare till en 3:e part. (reklam, spam). Dessa smått irriterande reklam-mejl som helt sannolikt och främmande lyckas hamna i din mejlbox och som du sedan får sitta och klicka, klicka, klicka och rensa, är en del av de resultat från dina svar. Utöver detta, snor 2:a parten lite bredbands-hastighet av dig och din dator.

 

EFFEKTEN?! .. slö dator, malewares och trojaner som sätter sig, placeras i din dator/ din enhet och detta händer oavsett hur fantastiskt och bra antivirusprogram du än har installerat.
Utöver detta. Så lyckas säkert någon avsändare genom vissa spam och trojaner, skicka ett mejl till din dator, ett sådant välkänt mejl som innehåller den där länken som du ABSOLUT INTE skall klicka på. Ett klick! Och någon sitter vid sin dator och samlar in delar med information som kontouppgifter, bankärenden etc.

Lite senare sitter du och försöker se en film genom te.x. nättjänsten Netflix eller annan liknande betaltjänst. Aningen irriterad tycker du att bild och ljud hackar, “det laggar som fan”, som ungdomarna uttrycker det.
Någonsin varit med om t.ex. snacket vid fikabordet på arbetsplatsen:

– Jävla “bredbandsbolag”.. påstår dom heligt att dom kan leverera 24 Mbit…eller fiber 100/10. Kommer lååångt ifrån upp i den hastigheten!

Jag påstår – Sannolikt dessa Appar på Facebook som är den största boven.

Finns tyvärr ett litet dilemma/ scenario med detta. Och det är kanske att även din kollega ca 10 minuter tidigare suttit vid jobbets dator som ni råkar dela då denna dator är arbetsplatsens gemensamma dator, är inloggad på Facebook och klickat på en sådan annons jag pratar om. Det räcker mer än väl för att en maleware eller trojan skall ta sig in och sätta sig i bakgrunden på denna dator och börja sno information av dig och din mejl, för att sedan skicka massa spam-mejl till dig, din mejl-adress (e-post).

DU SÄGER- Men jag har ju smartphone!  Tänker du.  Jo… men du är inte säkrare för det så länge du klickar på dessa “roliga” länkar på Facebook.
SUMMA SUMMARO! Sluta klicka på dessa “roliga” klickbara länkar som uppenbarar sig på Facebook. Som tyvärr din vän sannolikt kommer klicka på.

 

Här finner du liknande inlägg (referenser) från andra sajter som skrivit om samma fenomen.
IDG.SE

NYHETER24.SE

METRO

PC Tidningen “Pc för Alla” skrev en gång en artikel om detta. Tyvärr så hittar jag inte den sidan idag.

Men du kanske börjar förstå det allvarliga i detta!

 

Sign. Kenneth Meijer.