Medicinskt ID

Fick se denna länk till Newssner som handlar om “Medicinskt ID” och mobiltelefoner.
Texten nedan är lånad från sajten Newsner.

Tycker idén är väldigt praktiskt och bra. Givetvis som med så många andra appar och säkerheten kring login, så finns det alltid en säkerhetsrisk med att låta viss information visas öppet för allmänheten på en enhet. Men denna tycker jag verkar väldigt praktisk.


Alla vet hur viktigt det är att ha kodlås på sin telefon. Om den skulle bli stulen så försvårar det för tjuvarna att komma åt ens privata information – och om man har hemliga bilder eller konversationer på mobilen så är kodlås ett måste.

Men det finns faktiskt en stor nackdel med att låsa sin telefon också – om det händer en olycka.

Alla telefoner har möjligheten att ringa 112 trots att de är låsta, men i övrigt finns det inte någon information att hämta i dem. Detta kan försvåra för ambulassjukvårdare och sjukhuspersonal vid olyckor eller sjukdomsfall.

Men det finns faktiskt ett knep som kan hjälpa sjukvården – och nu uppmanar en sjuksköterska alla att använda sig av detta knep. Det kan nämligen rädda liv.

Det händer ofta att allvarligt skadade eller avsvimmade personer kommer in till sjukhuset, och ibland har sjukvården ingen aning om vem denna person är. Om personen inte har legitimation på sig är det omöjligt att hitta anhöriga eller få en bild av personens medicinska historia.

Sjuksköterskan Julia Thompson tipsar nu alla om ett enkelt knep som gör det möjligt för sjukvårdspersonal att få fram namn, personnummer, eventuella sjukdomar och närmaste kontaktpersoner – utan att behöva låsa upp telefonen.

Så här skriver hon i ett inlägg på Facebook:

“Jag jobbar på ett sjukhus och ser hela tiden patienter som kommer in till akutmottagningen utan att vi har någon aning om vilka de är, vilka deras anhöriga är eller deras medicinska historia. Och deras telefoner är låsta!

Många vet inte att de kan sätta upp något som kallas “Medicinskt ID på sin telefon om de har appen “Hälsa” (gratis på iPhone). Jag visste inte ens detta själv innan jag fick min iPhone.”

Det tar bara någon minut att ställa in sitt Medicinska ID, och fungerar även för Andriod-användare. Där väljer du själv vilken information som ska synas och kan även lägga in kontaktuppgifter till dina närmsta anhöriga.

 

Gillar du idén? Läs vidare genom att klicka på länken nedan för att installera appen på din enhet. Klicka här!

Vad tycker du om artikeln? Rösta gärna!