Ditt mobilnummer

Kaparna kontaktar din operatör (Telia, Tele2, Comviq, Tre) och tar över ditt mobilnummer.

Telia och de större operatörerna gör det lätt för kriminella företag att kidnappa telefonnummer. Dessa företag omsätter hundratals miljoner.

Hej! Detta är en artikel från www.svd.se som vi finner intressant och som enkelt upplyser dig som använder en mobiltelefon, hur enkelt det är för ett bluff-företag att lura till sig ditt mobilnummer.


Bakgrunden är att PTS (Post & Telestyrelsen) kräver att det skall ta högst tre dagar att byta teleoperatör, vilket innebär att det inte fungerar med skriftliga fullmakter. För att flytta ett abonnemang idag krävs endast en muntlig fullmakt. Problemet är att de aldrig krävs in.

Det är många som tackar ja till erbjudandena. Men de upptäcker snart att antalet abonnemang och kostnaderna i stället ökar. Dessutom skickar försäljaren ofta med läsplattor, högtalare eller hörlurar som kunderna uppfattar som gåvor för att de byter operatör. Men de är i stället svindyra hyresavtal där produkter kostar cirka fyra gånger mer än att köpa dem. Och slutfakturan, som säljaren lovade att betala till den gamla operatören, den blir aldrig betald av säljaren.
När kunder kontaktar de oseriösa bolagen och bestrider fakturor så får de bara en ljudfil som består av en 10 sekunders inspelning, där kunden svarat ja på ett antal frågor. Det är ett märkligt sätt att styrka ett avtal där de väsentliga villkoren inte finns med.

I andra fall har kunderna aldrig gått med på operatörsbyte, ändå får de ett meddelande att deras telefonnummer håller på att byta operatör. När de då förklarar för Telia och att de inte vill att numret flyttas, hänvisas de till det företag som utan medgivande begärt portering (flytt) av numret. Telia kräver alltså, att kunderna som fått sitt nummer obehörigen flyttat, skall vända sig till företag de aldrig pratat med.

Är innehållet intressant? Betygsätt gärna inlägget med stjärnorna nedan.
Läs mer, klicka här >>