Antivirus | Virusskydd

Det finns en hel del olika program (appar) till datorn som kan skydda dina filer som dokument och bilder från virus. Virus kommer idag 99% ifrån internet.
Ibland kan det kännas som en hel djungel med alla olika datorprogram/ Appar för din dator. Vilket antivirus väljer man?

Innan du bestämmer dig för vilket antivirus du vill använda, så har du ofast möjlighet som datoranvändare chansen att ladda ner, gratis, en så kallad "free trial" på ett antivirus-program.

Vanligast betyder detta att du erbjuds att få testa antivirusprogrammet under en kortare period. Allt ifrån 7 till 14 eller 30 dagar innan det är dags att betala för en full-version av programmet för t.ex. 12 månader eller längre tid, om du är nöjd med just det antiviruset.

OBS!! Du bör dock aldrig prova dig fram hej vilt genom att installera ett antivirus, prova detta, sedan avinstallera när prövotiden gått ut, för att sedan prova en annan produkt.

Dock inte flera (t.ex. 2-3st) i följd. Prova, prova, prova!
Detta kan faktiskt på sikt skada din enhet mer än skydda. Det vanligaste fenomenet som kan uppstå, är att du som användare inte får bort alla spår från ett tidigare antivirus-program på din dator som du valt att prova gratis.
Trotts att du använder Windows egna funktion för avinstallation av program /App.

Vissa spår kan förekomma och ligga kvar i den gamla katalogen från tidigare antivirus och skapa "kaos" i systemet för din dator.

Detta händer inte alltid. Men kan förekomma och vara bra att ha i åtanke.
OLIKA TYPER AV VIRUS

Det finns en mängd olika virus och det skapas nya hela tiden, som i takt med att anti-virusprogrammen utvecklas blir allt elakare. Nyligen dök det första viruset för PalmPilots upp. De flesta virusen sprids via Internet, chat rooms, nedladdade bilagor eller e-post och även om alla inte skadliga är de flesta farliga och kan kosta tusentals kronor att bli kvitt. Och även de som inte är fientliga kan skapa problem i systemet. Här kommer en beskrivning av de vanligaste virusen:

TROJANER
Precis som sagans Trojanska häst dolde fientliga soldater är trojaner i virusvärlden också något liknande. De tar sig in i din dator när du är uppkopplad på nätet och kan sedan ge främmande personer tillgång till datorn. Utan att ägaren känner till det är alltså någon annan inne i datorn och hämtar information, gör bankärenden, stjäl personlig information för att till exempel handla på nätet. En trojan märks inte så enkelt och kan ha ställt till med rejäl oreda innan den uppmärksammas. Dessutom kan man med hjälp av en trojan kanske kunna ta sig in på din arbetsplats. Vanligaste smittovägen är via nedladdade filer. Bästa sättet att slippa få in trojaner i datorn är att se till att hela tiden ha uppdaterade antivirusprogram. För när de väl smittat datorn är de ofta mycket svåra att få bort.

MASKAR
En mask (på engelska worm) sprider kopior av sig själv till andra datorer via det lokala nätverket eller via Internet och kan sprida sig utan att smitta filer. Oftast märker man maskar på att de sprider sig via din e-post och att de som finns i din adressbok hör av sig och klagar. Det gör att maskar sprider sig oerhört snabbt och betydligt snabbare än ett vanligt virus. Den snabbaste masken vi hittills sett tog bara fem timmar på för att sprida sig över hela världen.

En annan skillnad mellan en mask och ett virus är sättet att infektera datorn. Ett virus försöker förstöra så mycket som möjligt i en och samma dator medan en mask försöker smitta så många datorer som möjligt och ofta nöjer den sig med att radera endast ett program eller en fil innan den ger sig av till nästa. Många som skriver virus och maskar gör det i förhoppning att det skall spridas så pass mycket att tidningar och nyhetsbrev på Internet skriver om deras illvilliga skapelse.

POLYMORFISKA VIRUS
Ett polymorfiskt virus är ett svårupptäckt, läskigt virus som kan byta utseende och som kopierar sig själv mellan programfiler. Viruset kommer till datorn via nedladdade filer och raderar sedan andra filer helt eller delvis. En riktigt hal fisk eller snarare kameleont eftersom den byter skepnad hela tiden! Uppdaterade antivirusprogram är bästa skyddet!

KEDJEBREV och s.k. HOAXES
Inget virus men ganska störigt ändå eftersom de blockerar e-postservern och till och med kan få denna att krascha. Dessutom skräms många användare upp. En hel del ringer då dataavdelning som inte riktigt har tid med detta eller så kanske de till och med drar ut datorns alla sladdar.

Alla kedjebrev som till exempel varnar för virus eller som av någon anledning uppmanar läsaren att skicka brevet vidare får ofta samma trista konsekvenser som spam-mail, dvs servern blir överbelastad och kan till och med krascha. Kedjebrev sprider sig dessutom ofta i rasande takt eftersom alla vill skicka vidare till sina vänner... Samma sak med lyckobrev, hur sorgligt det än kan låta. Snarare olycksbrev.


Källa: www.symantec.se | Läs gärna mer ingripande fakta här >> 

Vill man av olika anledningar ändå inte betala för ett antivirus-program, så finns det en del olika gratis-versioner. Nedan hittar du några förslag på program som jag personligen använt till och från:


AVG ANTIVIRUS FREEKlicka här!

Få funktioner men med god kontroll.
När du startar installationsprogrammet för AVG Antivirus Free försöker det installera en 30 dagars prov-version av Internet
Security istället. För att få gratisversionen måste du välja det aktivt. När programmet väl är installerat skyltar det sedan också med allt extra du får om du uppgraderar.


AVAST FREE ANTIVIRUSKlicka här!

Mycket funktion och en del tjat.
När du startar installationsprogrammet för AVG Antivirus Free försöker det installera en 30 dagars prov-version av Internet
Security istället. För att få gratisversionen måste du välja det aktivt. När programmet väl är installerat skyltar det sedan också med allt extra du får om du uppgraderar.